fbpx
Hoe werkt je onderbewustzijn?

Wat als je er achter komt dat jouw brein veel meer kan dat jij tot nu toe denkt? Dat heeft alles te maken met je onderbewuste brein. Wat is dat? Hoe werkt je onderbewustzijn? En waar is het goed voor?

Wil jij dit bericht als video zien? Klik hier.

Slechts 5% van wat wij doen en denken is bewust. Je bewustzijn werkt met reden, logica en wilskracht. Hierbij kan je denken aan sommen uitrekenen, ingrediënten bedenken voor een appeltaart of een vragenlijst. Dat zijn de simpele en eenvoudige dingen die je in het dagelijks leven doet. De andere 95% van jouw gedrag is geheel onbewust. Het onbewuste brein werkt met beelden en emoties. Jouw onderbewustzijn zou je kunnen zien als een grote biologische supercomputer. Het regelt onze ademhaling, bloeddruk, hoe je loopt, praat, beweegt, onze hartslag, hoe je je gedraagt en nog veel meer. Wat hebben die dingen gemeen? Je denkt er in het algemeen niet over na. Het gaat van zelf. Dit is allemaal onbewust gedrag.

Het bewuste brein kan ongeveer 60 bits per seconde verwerken. Het onbewuste brein kan daarintegen bijna 200.000 keer zo veel informatie verwerken. Wel ongeveer 12 miljoen bits per seconde. Het is daarom heel gemakkelijk voor jouw onderbewuste brein om informatie op te slaan. Alles wat jij geleerd hebt, ervaren hebt, gevoelt hebt, gehoord hebt of wat jou verteld is, ligt ook opgeslagen in het onderbewuste brein. Dit kan je vergelijken met allemaal documentjes in je onderbewustzijn. Het kopieert en vergelijkt situaties, waardoor je heel makkelijk iets aanleert. Als jij op een rood fietsje hebt leren fietsen en je ziet bij een vriendje een blauwe fiets, dan vergelijkt jouw onbewuste brein het rode fietsje met deze blauwe en herkent het, waardoor jij ook hier makkelijk op wegfiets. Maar wanneer je dan ineens in een auto zou moeten rijden, is dat een probleem. Want dat heb je nog niet geleerd.

Naast het opslaan van informatie heeft jouw brein nog een doel. Dit is misschien wel een van de belangrijkste functies van het onbewuste brein: Jou veilig houden. Een voorbeeld hier van is als jij hoog op een steiger staat en er is geen reling om je aan vast te houden, dan laat jouw onbewuste brein je voelen: Let op, er is hier geen reling dus kijk uit. Je voelt dat als een bepaalde sensatie in je lichaam, waardoor je extra alert bent.

De leeftijd van 0 tot 7 jaar is heel belangrijk voor jouw brein. In deze periode wordt er ontzettend veel informatie opgeslagen. Alles wat jij toen geleerd hebt of wat er tegen jou gezegd is, heb jij voor waarheid aangenomen. Als je als kind op de basisschool van de juf hebt gehoord dat jij niet goed bent met taal of spelling en dat je dat ook nooit gaat worden, is de kans ontzettend groot dat jij dit als waarheid hebt aangenomen. Vaak herinner jij je als volwassene deze uitspraken nog als de dag van gisteren. Het zou kunnen zijn dat jij nu hier steeds tegen aan blijft lopen. Dit komt simpelweg doordat het onderbewustzijn deze oude overtuiging heeft opgeslagen. Hetzelfde principe volgt voor angsten en gevaar. Als jij vroeger bent gebeten door een hond, dan is de kans groot dat jij door dat voorval, nu nog steeds bang bent voor honden.

Toch is er goed nieuws. Het betekent dat jouw brein gezond is en dat het werkt zoals het moet werken. Hij wil je veilig houden en draait zijn programmaatjes om jou goed te kunnen laten functioneren. Wel is het zo dat het in sommige gevallen kan hinderen. Denk hierbij aan angsten, fobieën, trauma’s of negatieve gedachtes die als niet dienende programma’s op de achtergrond draaien. Gelukkig kan ik hier als de angstexpert bij helpen. Doormiddel van de juiste vragen te stellen kun je de link uit het verleden vinden. Ook kan hypnose een manier zijn om voor jou weer rust in het leven te vinden. Wat is hypnose denk je nu misschien? Daar zal ik over schrijven in mijn volgende post.

 

 

 

29 mei 2019
Chat openen
1
Hulp nodig? Stel hier direct je vraag!
Hoi! Fijn dat je er bent.
Hoe kan ik je helpen?