fbpx
Zo Leer Je ‘Nee’ Zeggen

Zo Leer Je ‘Nee’ Zeggen

 

NEE. Was dat nou zo moeilijk? Voor veel mensen wel. Misschien vind jij dit zelf ook wel lastig. Even een boodschapje doen. Even deze taak overnemen. Even oppassen. Hoe leer je dan nee zeggen?

Waarom zeg ik nou weer ja? Dat is een vraag die velen van ons wel herkennen. Laten we het eerst gaan hebben over waarom nee zeggen zo moeilijk is. Ja zeggen doen we omdat we bang zijn voor de reactie van iemand anders. Wat als ik nee zeg en ze mij onaardig vinden? Wat als ik daarna geen opdrachten meer krijg? Wat als ik wordt gezien als werkweigeraar. Al deze gedachten spoken dan door ons hoofd.

Wat als je deze gedachten nu eens uit zet. Ik hoor je al denken: Dat klinkt makkelijker dan dat het is. Toch gaan we het proberen. Jij bent namelijk nog steeds een goed persoon als jij soms nee zegt. Jij hoeft niet alle verantwoordelijkheden op je te nemen. ‘Maar wat als ik nee zeg en iemand in de problemen komt, dan is het toch mijn schuld?’ Helemaal niet. Iemand mag jou iets vragen en jij mag daar simpelweg ook nee op zeggen. Wanneer jij ja zegt wordt het plots een ‘Jou-Probleem’ en dan heb je wel de verantwoordelijkheid op je genomen. 

Het erge is dat we ja zeggen terwijl we deze verantwoordelijkheid misschien helemaal niet aan kunnen op het moment. Dat is ook het moment dat jij jezelf begint weg te cijferen. Dit is de start van hoe een burn-out kan ontstaan. Dit willen we natuurlijk ten alle tijden voorkomen. ‘Ik kan dat wel aan’ is een ander excuus. Dit komt vaak van mensen die hun lichamelijke klachten negeren. Ook dat kan leiden tot een Burn-Out.

Hoe zeg ik dan nee? Gun jezelf de tijd. Wanneer iemand iets vraagt hoef jij niet meteen antwoord te geven. Jouw antwoord mag ook zijn ‘Ik denk hier nog even over na.’ Ga bij jezelf de volgende punten eens na:

  • Wil jij hier écht ja op zeggen
  • Ben jij bereid hier de (gedeelde) verantwoordelijkheid voor over te nemen
  • Kun jij de problemen oplossen die hier uit voort zouden kunnen komen?
  • Heb jij hier écht zin in?
  • Heb jij hier tijd voor

Nee? Dan is jouw antwoord ook heel simpel nee. Jij faalt niet en hoeft hier ook niet onzeker over te zijn. Want ook jij hebt het recht om verzoeken af te wijzen. Veel succes.

Merk jij dat je hier moeite mee hebt? Neem contact op!

 

 

30 september 2019
Chat openen
1
Hulp nodig? Stel hier direct je vraag!
Hoi! Fijn dat je er bent.
Hoe kan ik je helpen?