Wat is een burnout?

door | 16 jul 2019

Wat is een burnout?

We horen het steeds vaker om ons heen. De Burnout. Maar wat is een burnout? Wat zijn de kenmerken van een burnout? en hoe kun je dit voorkomen. Daar gaan we het eens goed over hebben.

De meeste mensen die een burnout hebben zullen zeggen dat dit komt door stress. Ze zijn dan ontzettend moe, hebben moeite met contacten onderhouden, het humeur wordt wat minder en kunnen eigenlijk nergens energie voor opbrengen. De vraag is of een burn out echt door stress komt?  We leven tegevenwoordig in een wereld die continu geupdate wordt. Nieuwe berichten, nieuwe foto’s, nieuwe mensen, nieuwe momenten. Het erge is dat we dit allemaal maar bij willen houden. Dat terwijl we misschien wel een huishouden runnen, een baan uitoefenen en relaties willen onderhouden. En dat allemaal tegelijkertijd.

Hier komt een nieuwtje: Dit kan helemaal niet. En dit weet jou lichaam net zo goed. Wanneer je te druk bent geeft je lichaam pijnsignalen af. Pijn in de rug, hoofdpijn, spierpijn, het kan van alles zijn. Wanneer je een burnout hebt heb je deze signalen te lang genegeerd. Om een burnout te voorkomen moet je dus simpelweg naar je lichaam luisteren. Maar zo gemakkelijk is dat voor sommige mensen niet.

Een burnout komt namelijk niet alleen door stress. De achterliggende oorzaak van een burnout is angst. De angst dat we iets missen of de angst dat we niet goed genoeg zijn. Hierdoor laat je jezelf compleet in de steek. We vinden het te moeilijk om nee te zeggen, dus doen we dat klusje maar even, of passen we wel even op. Hier komt de kracht van nee zeggen naar boven. Kom voor jezelf op. Vaak komt het niet nee durven zeggen ook uit vroegere overtuigingen. Misschien heb je regelmatig gehoord dat je niet goed genoeg was. Dit zorgt er voor dat jij nu in je dagelijks leven er alles aan wilt doen om wel goed genoeg te zijn. Aldus, jezelf ind e steek laten.

Een burnout heeft tijd nodig. Je lichaam zal zich op wat voor manier dan ook moeten herstellen. Neem dus rust, maar ga niet niks doen. Blijf bewegen, blijf gezond eten en blijf sociaal. Deze dingen zullen jou binnen de kortste keren weer op de been helpen wanneer jij je weer beter voelt.

Moeite met een burn out? Neem contact op!