fbpx
Waarom zijn we bang voor spinnen?

Spinnen. Ze zijn slechts een paar centimeter groot en totaal ongevaarlijk, maar waarom zijn we er dan vaak zo bang voor?

1 op de 5 Nederlanders heeft enige vorm van angst voor spinnen. Sommige mensen vinden ze vies. Spinnen maken namelijk in allerlei hoekjes van je kamer hun web waar in de meeste gevallen vliegjes of andere insecten terecht zullen komen. De meeste mensen vinden het voornamelijk maar enge beestjes. Deze mensen krijgen het al bijna benauwd van het woord spin. Als je een extreme spinnenfobie hebt ontwikkelt heet dat met een moeilijk woord ‘Arachnofobie.’ Dat allemaal terwijl in Nederland geen gevaarlijke spinnen te vinden zijn.

Vroeger, in de oertijd, waren deze gevaarlijke spinnen er wel. Dit is dan wel héél lang geleden. Onze voorouders moesten erg op hun hoede zijn om niet in aanraking te komen met deze beesten. Dit waren niet alleen spinnen, maar ook genoeg andere gevaarlijke dieren. Rond deze tijd had je echt niet even een ziekenhuis waar je binnen 5 minuten terecht kon als er iets ergs gebeurde. Dit gevaar zit nog steeds opgeslagen in ons zogenoemde ‘oerbrein’ dat ons wil beschermen van gevaar.

In de meeste gevallen zal het zo zijn dat, wanneer jij een spinnenangst hebt, dit is aangeleerd. Door mensen om je heen zoals ouders en vrienden, maar ook televisie of films spelen hier een rol in. Als spinnen regelmatig worden afgebeeld als een gevaarlijk beestje in een tekenfilm, dan sla jij dit als kind onebewust op in je brein. Klik hier om meer te lezen over je onderbewustzijn.  Ook kan het zo zijn dat dit is aangeleerd door familie. Wanneer jij bijvoorbeeld als kind in de tuin speelde en een van je ouders riep ‘Pas op! Bah, daar loopt een spin!’ dan wordt dit ook opgeslagen. Jouw brein zal dan het beeld van deze spin associeren met uitspraken die jij voor waarheid aan nam. Wil je meer weten over waar angsten vandaan komen? Klik hier.

Om van spinnenangst af te komen moet je beginnen met het beeld van een spin voor jezelf te veranderen. Ik heb hier een hele mooie online training voor gemaakt. Kom je er zelf niet uit? Neem dan gerust contact met mij op via joke@deangstexpert.nl

 

 

 

 

25 juni 2019
Chat openen
1
Hulp nodig? Stel hier direct je vraag!
Hoi! Fijn dat je er bent.
Hoe kan ik je helpen?