fbpx
Hoe kom je van een angst af?

Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft een serieuze angst. Spinnen, hoogtes, rijden, sociale angst, noem het maar op. Ook ik heb ze allemaal in mijn praktijk voorbij zien komen. Deze mensen willen allemaal één ding. Leven in rust zonder angst. Maar hoe kom je dan van je angst af?

Dit artikel als video zien? Klik hier

Om te weten hoe je van je angst af kan komen moet je eerst weten waar het vandaan komt. Angsten kunnen op allerlei manieren ontstaan. Het kan bijvoorbeeld aangeleerd zijn. Stel dat jij als kind in de tuin aan het spelen bent met wat plantjes en beestjes. Één van je ouders roept plots ‘Oh pas op hoor, daar loopt op een spin!’ Jouw brein slaat dan op dat spinnen spannend of gevaarlijk zijn, omdat dit de reactie is van een voorbeeldfiguur.

Ook is het zo dat angsten kunnen ontstaan door trauma’s. Wanneer er ooit is ingebroken in jouw huis is de kans groot dat jij tot op vandaag de dag nog extreem op je hoede bent. Een vreemdeling komt ongevraagd in jouw veilige plek. Deze heftige gebeurtenis wordt opgeslagen in jouw onderbewuste brein die jou natuurlijk in alle tijden wil beschermen.

Niet alle oorzaken hoeven heftig te zijn. Kleine gebeurtenissen kunnen al een grote impact hebben op jouw dagelijkse leven nu. Denk hierbij aan een leraar die jouw vroeger vertelde dat jij geen held was in spelling. Dit kon jij simpelweg niet en zou jij ook nooit kunnen. Jouw onderbewustzijn heeft deze ervaring opgeslagen als waarheid. Dit programma zal steeds opnieuw afgespeeld worden in jouw onderbewustzijn als jij later ergens iets moet schrijven. Je voelt dan spanning, onrust en angst in je lichaam. Het erge is dan ook nog dat jouw excuus hierbij is: ‘Ja maar dat kan ik niet.’

Wat als ik je vertelde dat jij dit wel kon? Dat jij je wel veilig kan voelen en dat spinnen helemaal niet eng zijn? Misschien is dat nu moeilijk voor te stellen als jij serieus last hebt van een angst in het dagelijks leven. Toch is het mogelijk. Ga op zoek naar waar deze angst vandaan komt. Welke ervaring heeft hier voor gezorgd. Vaak weet je dit zelf ook al wel.

Laten we één ding voorop stellen. Soms krijg ik van mensen te horen dat ze bang zijn op grote hoogtes wanneer er geen railing in de buurt is. Dit is natuurlijk helemaal niet gek. Een van de belangrijkste functies van jouw brein is jou veilig stellen. In dit geval doet je brein dit door jouw angst te laten voelen. Bijna iedereen ervaart dit gevoel in zo’n situatie. Het had juist gekker geweest als dit niet het geval was.

Als jij echt heel bang wordt voor dingen en merkt dat dit je beperkt in het dagelijks leven, dan is er wel wat aan de hand. Een huisarts zal jouw medicatie aanbieden. Deze medicatie zal jouw angstgevoelens tijdelijk wegnemen. Dit is een kleine pleister op een te grote wond. De angst is dan nogsteeds niet weg. Waar ligt dan de oplossing vraag je jezelf misschien af? Dat is heel simpel. De oplossing ligt in jezelf.

Wanneer jij weet waar de angst vandaan komt maak je al een grote stap. Heb jij dit oude bericht uit het onderbewustzijn nog nodig? Nee. Dan kan het ook uit je systeem verwijderd worden. Je kan dit bericht opnieuw herkaderen en vormgeven zodat deze oude ervaring je nu geen onrust meer hoeft te bezorgen. Misschien geloof je het niet, omdat je al zoveel therapieën en medicaties hebt geprobeerd. Wij kunnen dit samen oplossen door mijn persoonlijke sessies of online trainingen.

Lukt het je niet om zelf van je angst af te komen? Neem dan contact met mij op

 

18 juni 2019
Chat openen
1
Hulp nodig? Stel hier direct je vraag!
Hoi! Fijn dat je er bent.
Hoe kan ik je helpen?